Hi han moltes mesures preventives que depenen de que el treballador compleixi amb les instruccions que se li donin. No es poden posar proteccions a tot arreu, i per tant, sempre hi hauran aspectes en que caldrà que el treballador actui correctament per garantir la seva seguretat.

Per això des del servei de prevenció es fan  totes les accions possibles per millorar la resposta dels treballadors davant les instruccions de seguretat.

El compliment d’instruccions per part de les persones es produeix bàsicament per dos mecanismes:

  • Resposta automàtica
  • Resposta conscient

Tradicionalment, els esforços s’han dedicat a millorar la resposta concient. Es fan molts cursos, teòric i pràctics, per millorar l’aptitud (coneixements), i campanyes de motivació, per millorar l’actitud. Però aquesta via té límits evidents: és difícil evitar les distraccions, i és difícil aconseguir una actitud totalment positiva cap a la seguretat, especialment quan entra en conflicte amb la productivitat de la feina.

En canvi, la resposta automàtica és infalible. Si la resposta no cal pensar-la, no produirà errors. Quan una persona es posa el cinturó de seguretat al pujar al cotxe de manera autòmatica, sense ni ser concient de que ho fa, ja no passarà mai el fet de que s’oblidi, o que no se’l posi perque pensi que no cal pel trajecte curt que farà, etc. Quan la resposta és un hàbit, sempre funcionarà.

La resposat automàtica sobre qualsevol tema s’aconsegueix repetint l’acció el suficient número de vegades. I per aconseguir que una persona vulgui repetir una acció, el millor mètode és fer-ho jugant. Per això hem creat a Ergasia una sèrie de jocs amb aquest objectiu.

I els hem creat amb el format “de moda”: en format APP, aprofitant les pantalles tàctils. No són jocs de “pregunta-resposta”, són jocs actius, en que el jugador ha de col·locar imatges al lloc adequat, a la velocitat adequada, per guanyar punts i no perdre “vides”. Es poden jugar des de qualsevol plataforma: mòbil, tablet o PC.

Hem introduit aquests jocs dins dels nostres cursos online, como una part més del curs, per fer els cursos més divertits, i per aconseguir hàbits favorables a la seguretat.

Us convidem a jugar amb nosaltres!!