Fa poc més d'un any vam informar en aquesta mateixa secció de notícies sobre la possibilitat que les empreses amb baixa sinistralitat i amb un correcte sistema de prevenció de riscos, ja podien sol·licitar el descompte que preveu la normativa sobre les cotitzacions a la mútua d'accidents . Es va anomenar bonus per baixa sinistralitat. La normativa preveia des de l'any 2012, però les traves per sol·licitar-eren tals que realment fins a l'any 2018 no va ser factible sol·licitar per a totes les empreses (especialment per a les pime). Ens felicitem llavors que, per fi, es incentivés a les empreses que sí que estaven realitzant prevenció, i obtenien resultats pràctics, amb l'eliminació d'accidents.

Ha durat poc l'alegria. El 29 de desembre passat del 2018 es va publicar al BOE el text que suposa, en la pràctica, la supressió del bonus. Indiquen que es revisarà, per control pressupostari, etc, etc. Però queda clar que l'any que ve no es podrà ja sol·licitar, d'acord amb la baixa sinistralitat de l'any 2019. L'incentiu ha durat, per tant, només 2 anys.

És lamentable que tota la política de prevenció de riscos es basi exclusivament en la por a les sancions, i a l'exigència de responsabilitats penals. Està totalment demostrat pels experts que aquest tipus de polítiques mai canvia la mentalitat de ningú, així que el Govern novament demostra la seva nul·la intenció de convèncer els empresaris que la prevenció de riscos és pel seu interès. Començant per l'interès econòmic, que és el primer concepte pel qual es capta l'atenció de la majoria d'empresaris. És inconcebible que, per l'assegurança de cobertura d'accidents de treball, paguin el mateix una empresa amb alta sinistralitat, que fa deixadesa de la prevenció de riscos, que una empresa que no té ni un accident i realitza correctament la prevenció. És un cas inaudit en qualsevol concepte d'assegurament.

I per què no parlar de l'interès del propi Estat. Just en un moment en què la despesa de la Seguretat Social està en màxims històrics pel pagament de les baixes per incapacitat temporal, s'eliminen els incentius. Que suposaven un import ridícul, en comparació a la despesa que provoquen els accidents.

No invertir en la prevenció de riscos li sortirà molt car al país. Tal com deiem, una veritable llàstima.